Céljaink

2010 előtt még különösebb cél nélkül, inkább egy közös hobbi kapcsán jártunk össze, mint barátok. Az első, 2012-es, névadó Mobilmementók kiállítás szervezése során azt tapasztaltuk, hogy a magyar múzeumok számára a mobiltelefon egy túl új jelenség, melyet nem kutatnak. Azonban a mobiltelefonok, hiába csupán a rendszerváltás utáni években jelentek meg itthon, olyan szinten megváltoztatták életünket, beépültek mindennapjainkba, hogy sokan elképzelni sem tudjuk, hogy akár öt-tíz évvel ezelőtt hogy voltunk meg közösségi média és zenestreaming nélkül. A Mobilmementókkal épp ezért próbálunk meg három fő területre összpontosítani.

Elsőként a műszaki örökségmentést lehet kiemelni. Ezek a készülékek ugyanis kiválóan bemutatják a technika fejlődését. Ahogy lépésről lépésre megjelentek az új funkciók, a mobiltelefonok folyamatosan a háttérbe szorítottak más eszközöket: telefonkönyv, óra, jegyzetfüzet, fényképezőgép, térkép, stb. A technika fejlődéstörténetének részét képezi a hozzá fejlesztett kezelőfelület is, melynek változása egyszerre tükrözte és formálta a felhasználók igényeit. Készülékváltáskor nem csupán a hardver változott, hanem gyakran új funkcióval is bővült a mobilon elvégezhető feladatok listája.

Második célként a kulturális örökségmentést neveznénk meg. A gyűjteményi telefonok a technikai fejlődés mellett nagyszerűen tükrözik a divatot. A színek, formák és kezelőfelületek sokasága és változatossága mindenkinek lehetőséget nyújtott a stílusához legmegfelelőbb telefont választani. Régen minden telefon egy külön egyéniség volt – közös gyűjteményünkben ennek is emléket állítunk, így az elfeledett stílusok, státuszszimbólumok is megelevenedhetnek. A telefonoknak ezt az oldalát a reklámok adták vissza, hiszen azzal lehet megszólítani a célközönséget. A mobilkészülékek mellett ezért ezeket is gyűjtjük.

Talán még ennél is fontosabb azonban, hogy bár bele sem gondolunk, ezeket a telefonokat napi szinten használtuk, a mindennapjaink részei voltak. Eddigi kiállításaink során a következő megjegyzéseket hallottuk legtöbbször: „Ez volt a valaha egyik legjobb…”, „Tudod, amikor…”, „Nekem majdnem olyanom lett”, „Anyának ilyen volt!”. Ezáltal a kiállítások számunkra, a gyűjtőknek is egyszerre élménnyé válnak, valamint a látogatók számára is megelevenednek a kiállított készülékek. Ugyanakkor információforrást, a gyűjtőmunkánk fontos részét is jelentik a kiállítások, hiszen ezek a személyes történetek adják a telefonok személyes oldalát, valamint a használati tapasztalatot, visszajelzést.

Harmadik célunk az oktatás: a kiállításokon rendszeresen találkozunk fiatalokkal, gyerekekkel, akik számára az érintőkijelző már természetes. Számukra minden kiállításunk egy megelevenedő időutazás, ugyanis rendszeresen készülünk kipróbálható telefonokkal is. Így nem csupán a vitrinben láthatják, hanem át is élhetik a mobiltelefonok evolúcióját és a közelmúlt (technológiát tekintve már régmúlt) készülékeit, hiszen nem az érintőkijelzővel indult az (okos)telefon. Hisszük, hogy a múlt megismerése kulcsfontosságú egy biztos alapokon nyugvó, fejlődőképes jelen és jövő létrejöttéhez.

További információ

Hogy miért gyűjtjük a telefonokat, elolvashatja “A Mobilmementókról” oldalon, legfrissebb információkért pedig keresse fel közösségi oldalunkat!

Amennyiben van otthon régi mobiltelefonja, ne dobja ki! A mobiltelefon elektronikai hulladék, a környezetre veszélyes. Állapottól függetlenül szívesen fogadjuk a felajánlott készülékeket, melyeket felújítva kiállítunk, alkatrésznek hasznosítunk, vagy ha már van az adott készülékből, alapos átvizsgálás után cserealapnak használunk, hogy új modelleket szerezzünk be. Kukába semmi nem kerül, amit nem tudunk felhasználni, a megfelelő helyen leadjuk. mobilmementok@gmail.com

Design a site like this with WordPress.com
Get started